22.12.15

Мамчині сніданки

Дата публікації  | Автор mamcheny

пиццаНайкраща піцаЦей рецепт піцци не один раз рятував нас від раптових набігів гостей і перетворював пісні вечори на кулінарний карнавал. Просто, швидко і дуже смачно.На 1 порцію: цукор 0,5 чайної ложки,борошно 150 грамівсухі дріжджі – 1 чайна ложкавода 100 мл4 стол. ложки оліїсільНа стандартний листок духової шафи к-ть зазначених інгрідієнтів подвоюємо.1 етап Цукор, дріжджі, воду, 1/2 частини борошна змішуємо і залишаємо на 20 хвилин2 етап Додаємо до тіста другу частину борошна й олію, місимо і розкладаємо на листі для випікання. Тісто виходить дуже еластичне і гнучке і спеціального розкачування не потребує.Начинка – усе, чого душа забажає.Випікати при температурі 180 градусів 30 хвилин.Інші кулінарні цікавинки далі….
 Ми зустрічаємо весну…

Ви знаєте, що наші предки 22 березня на Сорок Святих пекли жайворів і закликали весну. Ми теж вчора приєдналися до народних традицій.
Вирішили пекти небагато, але свідомо. Ось що вийшло.

Як ми з’їли кота…        
Марійці катастрофічно не везе. Пішла у дитячий садок,і на другий день захворіла. Схоже на кишкову інфекцію, а разом з нею – табу на смачненькі миндрики. Дієта, кашки-малашки і всякий прісний харч…Дочиталися ми в книжках, що дуже корисно сир давати з печеним яблучком…Так ми його – той сир –  змішали з яблуком, додали половину яйця сирого, цукор та манну крупу…Змішали усе це діло…І спекли…котика…
Марійка, правда, сказала, що то білочка, але їсти хвостатого не поспішала….Каже “нєть”…Ну, я й відкусила тому котові вушко. Тато друге. Марійці дістався хвіст. Назвемо цей рум’яний шедевр сирно-манно-яблучною запіканкою. Смачно!

Мамине сонечко
У відомій казці Шарля П’єро добра фея, збираючи Попелюшку на бал, перетворила гарбуз на карету. І це не випадково, адже гарбуз – найбільший зі всіх існуючих овочів на Землі.  І надзвичайно корисний: каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини окулісти рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік. За
вмістом заліза гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед усіх овочів, тому його добре вживати тим, хто страждає анемією. Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.  Крім того, знахарі вважали, що гарбузовий сік дуже допомагає чоловікові підтримувати свій сексуальний тонус. При токсикозі вагітних гарбуз можна використовувати як хороший засіб від нудоти. Відваром м’якоті вгамовують спрагу і знижують гарячку  у хворих.
Цього року гарбузи у нас вродили дуже рясно, а кашу варити з нього, відверто кажучи, не хочеться. Ще мій дідусь говорив, що враження в нього від тієї гарбузової каші таке, ніби її хтось уже їв ): Тому готуємо дуже просту кулінарну красу:
0,5 – 1 склянка цукру, 1 склянка кефіру, сода, гашена оцтом, 2 яйця, 0,5 кг побрібненого на велику тертушку гарбуза, борошно.
 
    Спочатку робимо тісто з кефіру, цукру, яєць і соди з оцтом. Тепер до цієї рідкої мась додаємо гарбуз. Ми рекомендуємо терти на велику тертушку, аби соку менше витікало, але можна поекспериментувати. Далі додаємо борошно до консистенції густих оладок, але чим більше, тим краще. Ну, і печемо у духовці при температурі десь 180 градусів близько 30-40 хвилин. Оце і все. Дуже смачно і корисно.

Сніданок “КотоВасія”
Сьогодні зранку ми снідали отак
 Кіт – то м’ясна відбивна, основа будиночку – шматок сиру з овочами та ковбасками, грибочок – куряче яйце, фаршироване, власне, жовтком з м’ясом та сметанкою. Ням-ням!
__________________________________________________________________________________________________
“Літні вибрики”
 
Страва дуже “на часі”. Коли ж ще наминати червонобокі помідори і молоденьку картопельку…
 400 грамів відвареної у “мундирі” і почищеної картоплі натерти на великій тертушці; 1 яйце, 2-3 помідори (дрібно порізати), 2-3- ст. ложки борошна (і ще трішки для обвалювання)…і ще я зелень додавала і терту моркву. Ну, і, ясна справа, сіль/спеції хто вже як любить.
З цього фаршу наліпити котлетки, з обох боків їх покачати у борошні і смажити.
Не відтягнеш за вуха!

Моя смачненька картошечка...
 
Таку назву має книжечка, яку один наш родич замовив у якомусь видавництві (!) більш, ніж за 300 гривень. Більше сотні глянцевих сторінок з картопляними чудесами. Нашому брату, щоправда, і без прованських трав та тім’яну з товченим мигдалем картопля смакуватиме не гірше, ніж жаб’яча лапка туристові якого-небудь Провансу. 
Коротше, читала-читала я цей фоліант і вибрала найпростіше, але цікавеньке (принаймні ззовні).
Готувати – ділов то…потрібні великі картоплини сортів, які не розварюються. Варимо їх хвилин 15 у “мундирі”. Тоді вишкрябуємо серединку – робимо,так би мовити, човник, денце його змащуємо маслом, перчимо, солимо і потім у той човник розбиваємо яйце. Знову солимо і… хвилин на 15-20 у духовку.

147 страв з каштанів. Попробуємо…  http://www.gotovim.ru/subject/orehy/kashtan.shtml